Nyheter

 

14.11.2013

Ny vær til gards

Det er fleire år sidan sist vi hadde eigen vær i floren. Vanligvis har vi sendt sauene på besøk til ein passande vær for å få lam til våren. Men no står vår eigen vær i båsen ved sidan av Milly, Hermine og May. Han er roleg og svært kosete, så jentene våre finn vi støtt i sauefloren med ansiktene begravd i den mjuke ulla hans.

 

 

 

 

 

25.03.2013

Adresseforandring

Huset vårt har til dags dato hatt adresse Toppeveien 49. Men tilkomsten fra Toppeveien er kun en kjerrevei og det har etterhvert blitt mange frustrasjoner for fremmede som skal levere eller hente ting hos oss.  Så vi har sett oss nødt til å bytte fra kjære Toppeveien til Sollsmittet hvor vi har innkjørselen fra.  Den nye adressen er Sollsmittet 13 A.

 

05.03.2012

5.mars og vår

Snøklokker står i blomst og sevjen er kommet i bjørken.  Det er tidlig vår i år.  Vinteren har vært lite stabil med lite tele i jorden.  Det har ført til at vedhogsten har blitt mindre enn de senere år.

 

I januar sendte vi den siste Aberdeen Angus kuen til de evige jaktmarker, så nå er det kun Hereford kyr i fjøset.  7 kyr venter kalv de neste 6-7 ukene.

Årets bokstav er H, så om noen har navneforslag på årets kalver er de hjertelig velkommen.

 

Ellers har det gått mye i muring på våningshuset i vinter.  Hele fasaden på baksiden av huset, 15 x 3,2 meter, tørrmures.  Så langt er vi kommet pr dags dato. 

 

    

 

13.08.2010

Kjøtsalget tar av

Vi får stadig nye kundar som vil ha angus-kjøt. Neste kjøt-levering blir i januar. Er du interessert lønnar det seg å bestille så raskt som råd er...

 

 

13.08.2010

Sommer som kommer og sommer som går...

Denne våren og sommaren har vore prega av nye prosjekt og litt dramatikk. Vi kjøpte ny okse i vår, men han knakk foten tvert av på veg frå dyretransporten og inn i fjøset. Slikt skjer heldigvis ikkje ofte. I juni mista vi både ku og kalv i fødsel. Så denne sommaren har vi kun 14 dyr på beite; 6 Hereford-kyr med 3 kalvar, 2 Angus-kyr med 2 kalvar og så oksen vår.

Sauene har derimot auka i tal. 3 vaksne og 4 lam et ned graset rundt husa her.

 

Kyrasleppet 4.juni vart ikkje så kjedelig som vi frykta. Sjølv om Hereford er ein rolegare rase enn Angus, er det ikkje lett for kalvane å behalde roen første gong dei kjem ut i lyset. Tre kalvar måtte vi springe etter før dei roa seg.

 

Nymotens teknikk har innhenta oss på Nordre Toppe. Delar av slåtten ligg no godt rulla saman i skinnande kvite siloballer. Tanken er å bruke dei til å fore dyra ute i haust. Om veret ikkje blir for vått kan vi la dyra gå ute heile september også.

 

Ellers har svært mykje tid, krefter og tankevirksomhet gått med til tilbygg på våningshuset. I april reiv vi eit lite tilbygg som romma gang, bad og toalett. No reiser det seg eit større og betre tilbygg som skal romme gang, kjøkken, bad/wc, soverom og kontor. Store delar av tilbygget blir murt i naturstein. Vi gledar oss til å vise fram ferdig resultat rundt juletider.

 

 

13.01.2010

Vinter på Toppe

For tiden er det uvanlig stabilt vintervær og traktoren kan kjøres "overalt".  Det er flotte forhold for å være på vedaskogen og ypperlige forhold for aking i bakkene.  Mjølkeråen skole har vært her tre dager.  Den ene dagen var de rundt 200 elever som inntog bakkene rundt fjøset.  Bakdelen med vinterværet er at vi har mistet vannet.  To ganger har vi klart å tine det, men nå er det frosset et annet sted på vannledningen som vi ikke kommer til sånn uten videre.  Så da er det godt å ha Korlabekken å bære vann fra. Slik er det å bo i gamle gårdshus med egen brønn og eldre ledningsnett.

 

 

15.09.2009

En sommer er over

Lenge siden det stod noen nyheter på toppegard.no. Det skyldes ene og alene at sommeren er en hektisk tid med mange gjøremål.  Foruten slått og møkkakjøring har sommeren gått med til malingsjobber og ditto vedlikehold.  I fjøset har nytt drenerende gulv blitt lagt på spalteplanken og en steingard på 40 meter har blitt flyttet etter at grensen i nord ble justert med GPS.  Ikke en jobb som ble "gjort over natten" for å si det mildt.  Ellers var vi uheldige og mistet en kalv på beite i sommer.  Natt til 1.august stod en ku og rautet hele natten.  Vi skjønte at noe var galt og etter timers leiting fant vi kalven med brukket rygg.  Stakkars! 

 

Pr dags dato går dyrene fortsatt ute.  Nå får de såkalte traktoregg i forbingen sin, eller matskålen som Lina på 6 kaller den.

 

01.06.2009

KYRASLEPP OG EN OKSE 29.05.09 – HEREFORD,  EN TRUSSEL MOT BYGDEKULTUREN? 

Av Martin Søfteland(som ofte står utenfor gjerdet, spesielt når det er kyr innenfor)

 

Etter en lang vinter på bås var endelig dagen kommet for å slippe dyrene ut. Det er en milepæl. Når dyrene er ute slipper bonde å gå grytidlig i fjøset. Ja, han går jo forresten ikke i fjøset i det hele tatt når dyrene er ute.

 

I slippet blir dyrene først ledet fra fjøset og ut på en liten teig på et par mål før de etter å ha roet seg slippes ut på det store beitet. Aller mest spennende er det for kalvene som er født i vår. De har aldri vært ute før og blir nokså yre av å se hvor ufattelig stor verden egentlig er. Gjerder har de heller aldri sett og mange kalver skjønner ikke vitsen. Det skaper spenning. Kalvene kommer gjerne i strak galopp rett mot gjerdet. Da er det om å gjøre å skremme dem bort før de moser gjennom gjerdet. Derfor innkalles slekt, venner, naboer og annet godtfolk for å hjelpe til. Kvinner, barn og menn som innrømmer å ha ”kuskrekk” står utenfor gjerdet og ser på.

 

Men det er inni innhegningen det virkelig foregår. Der står modige menn (ja, de guttene som går inn blir automastisk menn) skulder ved skulder bare utstyrt med en kvist til å skremme bort kalver på opptil 100 kilo som ruser mot gjerdet.

 

Besetningen legges gradvis om fra Angus til den særlig godmodige rasen Hereford. Spørsmålet i år var om påvirkningen fra Hereford dyrene ville smitte over på hele bølingen slik at hele seansen ble roligere. For publikums del gjør det inntrykk når kalvene finter ut sine oppassere og moser seg gjennom gjerdet og ut blant publikum, biler og andre uerstattelige materielle gjenstander. I fjor var det en kalv som likegodt tok turen innom kjelleren i våningshuset og hoppet utfor en liten murkant og unnlot å lande på panseret på nærmeste bil, før den ble innhentet av ”lovens lange arm”, eller bonde med rognekjepp.

 

I år var det nesten ”skuffende enkelt”. En Anguskalv løp som vanlig inn i kvistdungen og laget litt halloi, men ingen løp gjennom gjerdet. De største Anguskuene hadde riktignok litt moro av å gå rundt å stange på den litt unge Hereford oksen. Ellers alt vel. Det var ikke som i gamle dager nei.

 

Kanskje er Hereford dyrene så godmodige at behovet for modige menn med rognekjepp forsvinner på ”kyrasleppdagen”. Hva skal publikum se på nå? Skal også menn med kuskrekk slippes inn i innhegningen og utstyres med rognepisk? Hvordan skal man nå se hvem som er modige? Skal kyrasleppet piffes opp med hageselskap og krokett, eller står et viktig lokalt bygdekulturfenomen i fare?

 

Kanskje vi skal satse på at Angusene lærer bort noen ”revestreker” og artige triks til sine kolleger Herefordene i løpet av en lang og varm sommer. Ja, hva snakker egentlig kuene med hverandre om når de står oppi skogen en sommerkveld og alle har hørt alle vitsene før?

 

Velkommen til neste kyraslepp våren 2010 med fare for krokett, hesteskokasting og freesbee.

 

 

 

 

22.05.2009 Kalving- og lemmingnytt.  Tirsdag i forrige uke kom årets åttende og siste kalv.  Utrolig nok er samtlige åtte kviger! Ikke en okse blant årets kalver! Vi var også vitne til en annen utrolighet idag... 30.april fikk den ene av våre to sauer et flott værlam. Sau nr to regnet vi med var tom for lam i år også. Den har ikke blitt drektig de to foregående årene og skulle egentlig endt sine dager i høst. Men fordi fjorårets andre sau måtte slaktes i høst grunnet sykdom, fikk den leve videre. Den hadde besøk av væren seinhøstes, men det var liten aktivitet for å si det slik. Siden hun var barnløs, hadde hun blitt ganske feit slik at det var vanskelig for veterinærene å anslå om hun var drektig. Men for en drøy ukes tid siden, reagerte vi på at hun så dagsventende ut.  Og så sannelig, i dag fødte hun to velskapte lam! For oss er det helt utrolig!

22.05.2009 Svelgen og Valevåg.  To av fjorårets kalver lever videre i beste velgående. Jonas reiste til Svelgen 2.mai mens Julius drog til Valevåg i forrige uke. På sine respektive steder går de inn i besetningen som avlsokser.

22.04.2009  Kalvingen godt i gang.  22.mars kom den første av årets åtte kalver.  Siden har det kommet fire til og alt står bra til med alle fem og deres mødre. Bemerkelsesverdig er det at alle fem kalvene er kviger, ingen gutter blant de nyfødte.  Vi er vant med at alle kalvene som blir født på gården er svarte, men på mandag ble det født en brun og hvit kalv. Vi holder på å skifte ut Aberdeen Angus med Hereford og på mandag ble den første Hereford kalven født!

 

 

Kalv nr 0141, Eir av Toppe.

22.04.2009  Dugnad på fjellet.  Lørdag 28.mars var en gruppe fra klasse 9D på Marikollen skole på dugnad på Morvikfjellet.  De fikk penger til skoleturen de skal ha til høsten og vi på gården fikk ryddet gjengrodd beite. Etter 6 timer i strålende vær var et område på rundt et dekar ryddet for brake. Vi tok oss også tid til å grille pølser og prate.

Her blir det flott beiteområde om ett år eller to.

16.02.2009  Toppe skieldorado. 

De ti siste dagene har vi hatt noe så uvanlig som stabilt vær med snø i bakkene. Gården vår har alltid vært et yndet sted for aking og skigåing når været har tillatt det.  Dette er og en av grunnene til at vi driver gård på Toppe i 2009; at barn og familier, skoler og barnehager skal ha en en plass i nærmiljøet å utøve vinteraktiviteter på.  Det er alltid koselig når naboer og andre står på ski her og slår av en prat.  I forrige uke var hele Mjølkeråen skole og hadde skidager her. 

 

 

 

 

 

16.02.2009  Alt har sin tid. Det er rart hvordan alt har sin tid. For et knapt år siden var det midt i kalvingen og vi stod på natt og dag for å ta imot kalver og gi dem en god start på livet.  Sist fredag kjørte jeg kjøttet av fire av disse kalvene ut til kunder.  400 kilo mørt og godt kalvekjøtt er nå levert til forbrukere i Bergensområdet. 

15.02.2009  Skitur på Morvikafjellet.  Det hører til sjeldenhetene å gå på ski på Morvikafjellet. Først må det være godt med snø og dernest må ein ha ork. Eg har vore der nokre gongar før, men no er det vel ein fire-fem år sidan sist. Men idag, søndag 15.februar, drog eg avgårde med mottoet "ein har ikkje meir strev enn ein lagar sjøl". Lett yr, pluss grader og tung snø til tross, det vart ein flott tur. 

Først opp i Marke' via Støene til Olderdotten - eit brattheng der eg gjekk på kryss og tvers for å komme opp.  Vel oppe på høgfjellet slo regn og blest inn, men etterkvart kom eg inn i fotspor etter ein fotvandrar og det vart lettare å gå. Men å kalla det preparerte løyper, er ein drøy påstand! 

I ly av den store furua nett øve på Nils Gunnar sin eigedom inntok eg ei forfriskande appelsin. Så var det å komme seg videre.  Eg gjekk ikkje til Mastena (Geitanuken/Riveskaftet) i dag, men tok ner te venstre forbi Steinhuse hass Nils Gunnar. Her måtte eg ta av skia nokre hundre meter før eg etterkvart kom ner i skogsvegen. Her var det flotte forhold og tankane gjekk tilbake til barndommens snørike vintrar då me gjekk på skiturar her.  Ette at skogsvegen var tilbakelagt, gjekk eg møllo floren og huset te sørtoppingane før eg svinga venstre og kom inn i Andersdalen. Der var fine, oppkjørte skispor ette Helen og Lars' sin Sør-Toppe tur tidligere på dagen. Så gjekk eg gjøno ledet i steingarden og suste inn i målområdet i Korladalen, ein time og tjuefem minutt ette start.

Utsikt frå høgfjellet. I retning frå skistaven skimtas driftsbygningen vår. Legg ellers merke til at skistaven manglar trinse. Den vart øydelagt på turen. Det var positivt fordi då hang eg meg ikkje fast i brake og busker, men negativt fordi eg stakk langt ner i fonner.

Her er eg i Andersdalen og målområdet i Korladalen kan skimtas.

 

15.12.2008  Grautfest i løo.  Tradisjonen tro hadde Speideren juleavslutning her på gården.  Speideren samler flere og flere barn og i fjor var det fullt i løo da rundt 40 barn spiste graut.  Derfor var det kun den yngste speidergruppen "Oppdagerne" som kom i år.  Likevel var det 25 barn som møtte opp til hestesko- og livlinekasting, fesjå og grautspising.  Den frenetisk brekende væren i etasjen under stod for passende kulisser da Rolf holdt juleandakten.

 

 

 

Grautspisende barn i skjønn forening med Serigstad 115 forhauster og Vossakasso i løo.

 

08.10.2008  Se sauefilmen på You tube. Som kanskje noen av dere husker, var det filminnspilling på gården i fjor.   Sauen Marie ble hyret inn som skuespiller og gjorde blant annet et tappert forsøk på å spille død. Nå traff jeg noen av aktørene fra filmen og de minnet meg om at filmen ligger på You tube.  Her er den: http://www.youtube.com/watch?v=EDwC_83mLNI   Så finn fram chipsen og len deg tilbake i 10 minutter.  God fornøyelse!

08.10.2008  Været på Nordre Toppe gard. De fleste av dere kjenner nok til yr.no sine sider.  Her er linken til siden: http://www.yr.no/sted/Norge/Hordaland/Bergen/Nordre_Toppe/ .  Nederst på den siden finner du også litt informasjon om stedet.  Lengde- og breddegrader og slikt.

01.07.2008  Slåttagrauten er fortært. Tiden går fort og det har vært sparsomt med oppdateringer her på toppegard.no i det siste. Men utfra statistikken på hjemmesiden er det mange som er innom og besøker sidene.  Flott er det.  Begivenhetene har vært mange siden sist.  30.mai og 1.juni kom de to siste kalvene - to måneder etter den tredje siste!  Det var akkurat tidsnok til å nå årets utslepp den 7.juni.  Da var vi et cowboylag på 12-13 stykker som ledsaget de 18 dyrene til beitet.  Heller ikke i år klarte vi å forhindre noen kalver i å bryte ut at innhegningen hvor de skal opparbeide respekt for strømgjerdet.  Kalvene har jo aldri vært ute før og vet ikke hva gjerde er, så da blir det noen basketak.

I år startet vi slåtten 11.juni.  Med to traktorer og to forhøstere gikk det raskt til å begynne med. Men så ble det væromslag til det verre og da gikk det tråere. Men 25.juni ble slåtten som seg hør og bør avsluttet med dugnadshesjing og påfølgende inntak av rømmegrøt.  Takk til alle som var med og hesjet og til Reidun som kokte grauten.

Nå har vi også fått kjørt ut gylle på markene så da er den møkkajobben ferdig.  I dag har Lars og jeg vasket fjøset med høytrykkspyler og imorgen får vi se om vi kan få malt litt.  Her er alltid noe å finne på.  God sommer!

 

 

 

16.05.2008 "Du er kommet til en spene som ikke er i bruk".  Lars på 10 beriker ofte omgivelsene med morsomme kommentarer.  En dag han var ute med sauene og et av lammene ville drikke melk fra morens betente og ødelagte spene, sa han spontant:"Bipbip. Du er kommet til en spene som ikke er i bruk".

 

07.05.2008 Lammene har kommet. Det er en hektisk tid på gården.  Vi tok ut mye ved fra skogen i vinter, 21 favner, og alt er allerede oppbestilt.  Etter at veden var ferdig kappet, kløyvd og lagret i midten av april, var det på tide med våronn. Jordene er ryddet for kvist, stein og søppel, gylle er kommet ut på jordene og nå går mye av tiden med til jordbearbeiding.  Midt opp i dette fikk den ene søyen vår tre skjønne lam.  Alt gikk bra med fødselen, men vi fant snart ut at Marie, søyen, hadde jurbetennelse i ene spenen.  En spene til tre lam er ikke nok, så nå blir det flaske til lammene fire ganger for dagen.  Sauene og lammene storkoser seg på grønn eng blant engkarse og frodig gress.

Ellers har det minket på storfe i fjøset i april.  Først ble to årskalver sendt til slakt.  Etter 2 ukers mørning i Førde ble kjøttet levert til kunder i forrige uke.  Kjøttet ble ikke annonsert på hjemmesiden fordi alt var stort sett oppbestilt på forhånd.  Så om du er interessert i Anguskjøtt, kan det være lurt å sende en mail til oss allerede nå for neste bestilling.

I forrige uke reiste Ilove til Fitjar.  Han går inn i besetningen der sør som avlsokse.  Der er allerede Frida som dro sørover i fjor.

Ellers har jordkjelleren nå blitt ferdigstilt.  Harald har lagt mange arbeidstimer ned i byggverket som ligger vakkert til sentralt i tunet. Kom gjerne på besøk og ta en titt!

 

 

 

 

 

28.03.2008  Fire nye kalver har kommet til verden. Den stille uke i påsken ble hektisk her på gården. Om det var en sammensvergelse vites ikke, men tre av kyrne fødte på under et døgn og da ble det travelt på barselavdelingen. Alle tre avkommene var okser og fikk navnene Jarl, Jack og Joffen.  Jack er oppkalt etter Jack Sparrow og er Lars sitt bidrag.  Jack er et legendarisk navn her på gården, for den første avlsoksen het nettopp Jack.  Men han ble borte på begynnelsen av 90-tallet så navnet kan brukes om igjen.  Joffen er oppkalt etter Joffen og Kanille og er Lina sitt forslag.  Joffen og Kanille er to figurer som Søndagskolen bruker i sine hørespill.  Jarl er ikke oppkalt etter noen, oss bekjent.

I denne uken ble så femte kalven født kl 03 om natten.  Det ble en kvige som ikke har fått navn enda.  Forslag mottas med takk.  Send en mail med ditt forslag.  Alt står bra til med alle sammen, selv om vi måtte ha veterinær på langfredag da en ku fikk jurbetennelse.  Men hun er  kommet til hektene igjen.

07.03.2008 Første kalven er født. Tidlig om morgenen den 1.mars fødte Helena av Toppe sin førstefødte. Kalven ble født noen uker for tidlig, men alt gikk bra.  Det ble en kvige som har fått navnet Jennifer av Toppe.  Dette er også faren, Benjamin, sitt første barn.  Han virker tilsynelatende likegyldig til det hele.  Etter en liten uke på baselsavdelingen i gamlefjøset, ble Helena og Jennifer i dag flyttet inn i hovedfjøset.  Nå begynner livets harde skole for Jennifer.  Lykke til Jennifer!

I fjor utlyste vi navnekonkurranse på bokstaven I og Eirin Fotland vant med navneforslaget Ilove av Toppe. Ilove skal forresten snart flytte til Fitjar og bli avlsokse der.  Nå utlyser vi ny navnekonkurranse og årets bokstav er J.  Både guttenavn og jentenavn.  Vil du være med, sender du ditt navneforslag her. Lykke til med kreativiteten. Vinneren, kåret av en lokal jury, får en liten overraskelse overrakt.

09.01.2008  toppeangus kjøtt til salgs. Bestill nå!  25.januar er vi klar med ny leveranse av toppeangus kjøtt.  Fire kalver blir tidlig i neste uke sendt til avlivning hos Nortura i Førde.  Etter mørning og partering der, kommer kjøttet tilbake til Norturas anlegg i Eidsvåg hvor vi porsjonerer og pakker kjøttet, og kjører det ut til kundene.  Les mer om toppeangus kjøtt her. 

Betingelser:
Pris pr kilo: kr 99 inkl. mva.
Kvantum: 10 eller helst 20 kilo pr leveranse (eller mer).
Levering: Gratis levering i Bergensdistriktet.
Dato for levering: 25.januar.
Betaling: Faktura medfølger leveransen. 

Som du kan lese på kjøttsidene, leveres kjøttet assortert.  Men det er alltid ett overskudd av kjøttdeig.  Om du ønsker å bare bestille kjøttdeig så går det også an.  Minimum fem kilo pr kunde til kr 85  pr kilo inkl. mva.    Bestill her eller ring.

 

03.01.2008  En liten årskavalkade.  Vi ønsker alle våre lesere godt nytt år.  Som seg hør og bør ved et årsskifte, er det tid for et lite tilbakeblikk på året som er gått. Her følger en billedkavalkade med bilder som ikke før er blitt publisert. Wow! Bondens egne kommentarer til hvert bilde følger også med.  Ekslusivt!

 

 

 

 

 

 

5.april: Bildet tatt fra Toppenipa og viser grøftegraving og jordbearbeiding på Myrane.  Hjorten spiste dessverre opp avlingen på 2.slåtten på dette attlegget.

1.mai: Ekro i blomsterprakt.

  28.mai: 12 dager gamle lam sammen med mamma. Lammene kom seint i år.

02.juni: Storfeet er sluppet ut på beite. Sommeren er her!

16.august: Ny vannledning til fjøset blir lagt fra våningshuset.

4.august: Den nye traktoren. Nei da! Ferie i Danmark i august og da lar en liten bonde fra Vestlandet seg imponere av andre bønders maskinpark.

 

13.12.2007 Speidere på låven. 

Sist tirsdag hadde vi besøk av nærmere 40 speidere og 10 ledere fra Mjølkeråen KFUK/M Ulvespeidere og Harespeidere.  Dette var tredje året på rad de hadde juleavslutningen sin på gårdens låve og spiste risengrynsgrøt.  Først hadde de opptak av nye speidere og speiderløftet ljomet utover jordene.  Så var de i fjøset og hilste på dyrene.  Deretter var det tid for grøtspising og andakt i låven og så avslutning med speidersangen. Takk til alle som besøkte oss!

 

 

 

 

 

Grøt på låven.

 Hvor er mandelen?

Nils hadde en flott andakt om juleevangeliet.

 

13.12.2007 You are not alone!  I november ble det satt besøksrekord på toppegard.no. Vi synes det er artig at så mange er innom hjemmesiden. 

19.11.2007 Grønn bedrift.  I en tid der miljøet sliter i motbakke, bringer vi idag en liten gladsak fra Nordre Toppe gård!

Dandert og klart for servering.

I dagens forbrukersamfunn blir det kastet mye mat. Vi ønsker ferskt brød på bordet og da blir de brødene som ikke blir solgt i butikken i dag, kastet imorgen.  Vi ønsker friske grønnsaker og frukt og da blir litt flekkete bananer kastet.  Produkter blir vakumpakket og datostemplet og går i bosset når best før blir best før.

Men ikke så gale at det ikke er godt for noe.  Her på gården samarbeider vi med tre dagligvarebutikker i Åsane.  BIR har velvillig latt oss få kasserte søppeldunker og disse har vi utplassert hos butikkene.  Her legger butikkene frukt og grønt - eller skal vi si frukt og brunt - som ellers ville blitt kastet på søppelfyllingen. Så henter vi det og gir det til kyrne.  Det tar tid å hente, pakke det ut av plasten og dandere det til i trillebåren, men det er berikende for kostholdet til dyrene og så hjelper vi litt til i miljøkampen.

Brød henter vi også hos en av butikkene.  Brødet maler vi opp i en god, gammeldags rotvekstkvern og dyrene elsker å få brød servert.  Boller og rundstykker er også populært.

 

 

Dagens "fangst".

 

At kyrne henger med i tiden, bevises ved at de spiser pizza!  Pizzawood på Rolland har alltid pizzabunner i beredskap, og de bunnene som ikke blir brukt i næringen, stekes spesielt til kyrne istedenfor å kastes.  Pizzabunn med tomatsaus er pop blant kyrne. 

 

 

 

 

 

En sekk med pizzabunner fra Pizzawood.  Best på bunn!

 

25.10.2007 En jordkjeller blir til. Et sjeldent byggeprosjekt nå til dags finner sted på gården. 

Før i tiden ble poteter og andre grønnsaker lagret i jordkjellere rundt om på gårdene.  I jordkjellerne var det mørkt og frostfritt og således gode lagringsforhold for ømtålige grønnsaker.  På Nordre Toppe har vi aldri hatt jordkjeller fordi våningshuset hadde en god kjeller som egnet seg til lagring av grønnsaker.  Til sammenligning har de tre -3- jordkjellere på Søre Toppe. 

Nå har kårkallen på Nordre Toppe funnet ut at dette må vi gjøre noe med.  I 2007, mangfoldige år etter at jordkjellere ble ut og erstattet med kjølerom, har han startet byggeprosjektet.  Han har fått skutt ut grunn og er godt i gang med muringen.  Det spesielle med jordkjellere er at de skal ha himling i naturstein og dette blir en utfordring for byggherren.  Det blir spennende å følge utviklingen.

Kårkallen trenger ofte en hjelpende hånd, så om du har lyst å være med på dette unike byggeprosjektet, så har han alltid et spett til låns!  Da kan du få lære litt om band og bandtjuv, strekkar, tverrband og ansikt, og lære noen triks hvordan sliske en stor stein på plass.

 

 Harald Toppe i aksjon med sitt favorittverktøy, kubeinet.

 Møysommelig og tungt arbeid som krever gode løfteteknikker og smarte triks.  Her kan du med tiden få leie lagringsplass til potetene dine!

 

07.09.2007  Interessant bilde fra 1960-tallet.

Dette bildet ble publisert på www.bt.no/lokallokal/asane/ og det er interessant skue.  Bildet må være fra midten av 1960-tallet.  Driftsbygningen på gården vår ble renovert i 1962 (rødmalt del) og i 1968 (umalt del).  Altså må bildet være tatt mellom disse to årstallene.  Utbyggingen i Sollsmittet (til venstre for den lange steingarden) begynte i første halvdel av 1970-tallet, så på denne tiden var det kun gårdsbruk og noen utskilte parseller på denne delen av Nordre Toppe.  Ja, og så skolen, men den er ikke med på bildet.  Haugen på midten av bildet heter Strengahaugen og i dag er det 7(!) eneboliger på haugen.  Legg ellers merke til alle åkerlappene nederst på bildet.  Å være sjølforsynt med poteter og grønnsaker var fortsatt viktig for datidens bonde.

23.08.2007 Flom på Toppe.  15.august regnet det intenst på Toppe. 

Det spesielle med gårdshuset på Nordre Toppe, er at det står oppå en bekk, Korlabekken.  På bildet går bekken over sine bredder og vann samler seg i overkant av huset...

...fosser rundt hushjørnet...

...rasker med seg veigrus, og ender i en midlertidig innsjø på Myrane.  Det er utrolig at åtte dager etter dette bildet ble tatt, høstet vi idag gresset som på bildet står under vann.

Skadene av denne flommen var mindre enn i storflommen i september 2005, men et sauegjerde ble lagt flatt, en steingard må gjennoppbygges og veien i tunet fikk dype furer.

 

29.06.2007 Slåtten 2007

Det har vært lite oppdateringer på hjemmesiden vår i juni.  Grunnen er at vi stort sett har vært ute og høstet inn av markens grøde.  Det har vært et fantastisk vær og vi har kunnet slå med forhøster på steder det vanligvis er for vått og bløtt.  Nåtidens slått foregår mest med traktor og maskiner, men vi prøver hvert år å holde i hevd gamle tradisjoner med å hesje en hes.  Så også i år.  Da samler vi venner og familie og jobber sammen.  Slåttagrauten ble også inntatt denne dagen.  Herlig rommagraut fra svigermor! 

Takk til alle som var med på slåtten denne dagen og takk til kårkallen som slo mye med forhauster!

 

 

 

03.06.2007  Dyraslepp 2007

Det er alltid en viss spenning på gården når det nærmer seg beiteslipp av storfeet.  Det er første gang de nyfødte kalvene skal ut i Guds frie natur og de skal lære seg respekt for gjerdet.  Det krever et stort mannskap til å temme de rundt hundre kilo tunge kalvene og vi er heldige som har familie og venner som har vært med på dette i mange år og er drevne i faget.  Fredag 1.juni var årets store dag.  Et mannskap på 14 og et minst like stort oppmøte av skuelystne var tilstede.  Før sleppet kom igang var det åpning av ny fjøsbru.  Brage spilte Happy birthday to you på kornett, Lars klippet snoren og Helge leste selvskrevet dikt.  En gripende markering.

Etterpå var det tid for dyrasleppet.  Litt smådramatisk var det da en kalv brøt seg gjennom gjerdet.  Men rask handling av Lars hindret den å løpe inn i folkemengden og etter en tur rundt våningshuset kom den seg inn på beitet.  En annen kalv var svært aggressiv på å løpe på gjerdet, men mot Helges rutine og ukuelige vilje måtte den gi tapt og innordne seg.  Det er fasinerende å se hvordan de lærer seg respekt og nå går de fint og beiter alle sammen.

Vi gjengir her diktet som Helge skrev til markeringen:

  Snarvei te friheten - ei florsbru

Ei florsbru skal åpnas på denne vakre dag

Bevitna av alle som står her i lag
Ny alfarvei ut or mørke flor'n da blir
Ein snarvei te friheten for desse store uten gevir
Brue e fin og gjer nok god jobb
Gratulera frå alle frå slaur og frå snobb

 

 

03.06.2007 Vinner av navnekonkurransen. 

Onsdag 30.mai kom endelig årets siste kalv til verden.  Moren, Gunvor av Toppe, fødte sin første kalv med stoisk ro.  Med alle kalvene født, kan vi nå kåre vinneren av vår utlyste navnekonkurranse.  Vi takker for mange flotte forslag.  Årets sju kalver har fått følgende navn, alle foreslått av toppegard.no's lesere:  

Kalv nr Navn Navngiver
0124 Iris av Toppe Eirin Fotland
0125 Isabell av Toppe Kari Toppe
0126 Ingvild av Toppe Vilde Sævdal
0127 Ida av Toppe Eirin Fotland
0128 Iselin av Toppe Line Bruvik
0129 Ilove av Toppe Eirin Fotland
0130 Irvin av Toppe Maren Søfteland

Juryen har bestått av delvis kompetente folk.  Av erfaring innen faget, så har de gitt navn til noen flotte barn og et utall kalver. De har også en navnebok i hyllen.  Juryen sier dette om vinnernavnet:  "Navnet er litt overraskende.  Det er stort, samtidig nært, pompøst, samtidig kjært.  Det klinger godt og er positivt ladet".  Vinneren er Ilove av Toppe. Regi: Eirin Fotland.  Gratulerer!

Gode eksempler på forslag som ikke nådde opp:  Illse, Isak, Inglesias (!), Ivarsen,Ingse, Ingrid, Ingolf og Indigo.  Takk til alle som har deltatt!

 

27.05.2007  Villy har dratt.

Onsdag dro Villy fra gården til de evige jaktmarker i Førde.  Etter to sesonger som avlsokse med 18 avkom var hans tid nå forbi.  Erstatter er allerede på plass; han heter Benjamin og kommer fra Lindås. Ellers har Hercules reist til Lindås og Händel til Bømlo så nå er alle på plass der de skal være.

 

20.05.2007  To skjønne lam kom til verden.

Onsdag 16.mai fikk den ene sauen vår to jentelam, eller søyelam som det heter.  Fødselen gikk uten komplikasjoner og mor og barn er i god form. 

 

06.05.2007  toppeangus kjøtt til salgs.                                                           

I begynnelsen av juni er vi klar med ny leveranse av toppeangus kjøtt.  Avlsoksen Villy på bortimot 1000 kilo levende vekt må ut av rekken gå, og blir sendt til Nortura Førde i uke 21.  Etter to ukers mørning der, kommer kjøttet tilbake til Norturas anlegg i Eidsvåg hvor vi porsjonerer og pakker kjøttet, og kjører det ut til kundene.  Les mer om toppeangus kjøtt her. 

Betingelser:
Pris pr kilo: kr 99 inkl. mva.
Kvantum: 10 eller helst 20 kilo pr leveranse (eller mer).
Levering: Gratis levering i Bergensdistriktet.
Dato for levering: 8.juni.
Betaling: Faktura medfølger leveransen. 

Som du kan lese på kjøttsidene, leveres kjøttet assortert.  Men det er alltid ett overskudd av kjøttdeig.  Så om du ønsker å bare bestille kjøttdeig så går det også an.  Minimum fem kilo pr kunde til kr 85  pr kilo inkl. mva.    Bestill her eller ring. Fyll opp fryseren til grillsesongen med deilig Angus kjøtt!

 

01.05.07 Så kom det en okse.  Etter at de årets fem første kalver var kviger, ble det nå født en okse.  Fødselen gikk uten komplikasjoner og alt står bra til med mor og barn.  Faren tar det hele med stor ro, ser det ut til.  Nå venter vi bare på at den siste kalven skal se dagens lys og vi kan få kåret en vinner på navnekonkurransen.

 

20.04.2007 Kvalitetsvare gis bort! Det vi produserer mest av her på gården, i hvert fall i volum, er møkk.  Det er ingenting å si på dyrenes innsats der.  Nå nærmer det seg møkakjøring på gården, men hvis du trenger husdyrgjødsel til trær, busker og planter, så er det bare å ta kontakt.  Du skal få det gratis mot avhenting.  Du kan velge mellom to sortiment; sauemøkk eller kumøkk!

 

06.04.2007 Hva skal kalven hete?  Vi takker for alle gode navneforslag til de nyfødte kalvene.  Vi venter fortsatt på de to siste kalvene, så vi kan ikke kåre en vinner av navnekonkurransen enda.  En forutsetning for å vinne er at en av kalvene får navnet.  Det spesielle i år er at alle de fem kalvene som er født så langt er kviger.  Blir det noen okser blant de to siste?  Mødrene går nå i hver sin fødestue og venter og venter.  Mens de venter kan du fortsatt sende inn navneforslag.

 

24.03.2007 3.klasse fra Salhus skole på gårdsbesøk.

 

I går var 18 elever, fire lærerstudenter og en lærer fra Salhus skole på gårdsbesøk.  Det var et kjekt besøk med spørsmål til bonden fra alle elevene, praktisk arbeid, hesteskokasting, kosing med sauene og fesjå i fjøset.  Rett før klassen kom ble kalv nummer fem av året født så alle måtte være stille og rolige da vi var i fjøset.  Der fikk elevene se kalvene og noen fikk såvidt et lite glimt av den nyfødte kalven der den nettopp hadde kommet seg på beina og og tatt seg en tår fra mammas spener.

Se klassens egen side: http://www.bergensskolen.no/salhus/

 

19.03.2007  Kalvingen i gang.

Etter mange dager med venting og ekstra tilsyn, kom de to første kalvene i går, søndag.  De kom nesten samtidig.  Mens den første fødselen gikk uten problemer, ble den andre mer komplisert.  Kalven kom med bakbeina først og da må det hjelp til.  Takket være en flink veterinær og en god bondenabo ble kalven forløst i god form.  Tidlig i dag morges kom kalv nummer tre "for egen maskin", så nå gjenstår det fire kalvinger for i år.  Det blir mye nattevåk og ekstra tilsyn og stell, men gleden er desto større når det går bra med kalvene. 

Ellers takker vi for gode forslag til navn.  Vi kommer tilbake til hvilke navn som blir brukt.

 

 

 

 

14.03.2007  Navnekonkurranse.                                                                                          

Det er like før kalving på gården.  6 kyr og en kvige skal kalve den nærmeste måneden.   Hvert år får kalvene navn etter en bestemt bokstav og i år er vi kommet til bokstaven i.  I tillegg til navnet på i, får alle dyrene "...av Toppe" som påheng.  Eksempler på fjorårets navn er Herkules av Toppe og Helena av Toppe.  Navnet vil bli trykket på dyrets stambokbevis når den tida kommer. Hvis du har et kreativt forslag på okse- og kvigenavn på i, så send oss en mail.  Vinneren får en overraskelse. 

 

08.03.2007 Ku nr 107, Frida av Toppe, ble idag solgt til en gård på Fitjar.  Hun skal føde sin andre kalv om en måneds tid.  Hun rapporteres i god form etter reisen med bil og ferge og denne SMSen tikket inn fra den nye eieren ikveld: "Kua på plass.  Utruleg tillitsfull med ein gong ho var på plass i fjosen."  Frida av Toppe er, som navnet tilsier, avlet opp her på Toppe, men er nå kommet ut i den store verden.  Lykke til videre, Frida!

Frida på tur.

 

19.02.2007 

Søndag hadde vi besøk avskuespillere og filmteam på gården.  De hadde behov for landlige omgivelser og en sau til opptak til et filmprosjekt på Danielsen skole.  Siden dette var en krimfilm, så måtte sauen etterhvert spille død.  Etter litt om og men gikk den med på det og gjorde en aldeles glimrende akt der.

 

 

 

 

16.02.2007

Filmopptak på gården.  Søndag 18.februar blir det opptak av krimfilm på gården vår.  Noen 1.klassinger fra Danielsen videregående skole skal låne en sau eller to til opptak av egenprodusert krimfilm!  Vi kommer tilbake over helgen for å fortelle hvordan det gikk.

 

Per Toppe © 2013

                                                                                                                      kvalitet fra frø til fat 

toppegard.no

Bonde Per Toppe                                                                 

Mob:40489926                                                                                                                                       Epost: per@toppegard.no